Kobra Yılanı Türleri ve Özellikleri
13 Temmuz 2024

Kobra Yılanı Türleri ve Özellikleri

Kobra Yılanı

Kobra yılanı, Hindistan, Güney Asya ve Afrika gibi sıcak iklimlerin hakim olduğu bölgelerde yaşar. Kobragiller familyasına ait olan ve en çok bilinen kobra yılanları kral kobra, Asya kobrası, tüküren kobra ve Mısır kobrasıdır. Bu yılan türlerinin en bilinen özellikleri, boyunlarını dikerek yayvan hale getirmeleri ve kandil şeklini almalarıdır. Genellikle 1,6-3 metre uzunluğunda olurlar. Oldukça zehirli olan bu yılanların çenelerinin ön tarafında kısa zehir dişleri bulunur. Zehir, sinir sistemini felç ederek etkili olur ve kurbanın ölümü kalbin atışını ya da diyaframın hareketlerini kontrol eden sinirlerin felç olmasıyla gerçekleşir. Bu yılanlar insanlar tarafından rahatsız edildiğinde, ilk hareketleri kaçmak olur. Fakat sıkıştırıldıklarında kendilerini savunmaya geçerek saldırırlar. Kendilerine has şekli aldıklarında, ön kaburga kemikleri şemsiye gibi yukarıya ve öne doğru açılır, boynun alt kısmındaki deri iyice gerilir. Bu şekilde boynunun alt kısmını genişleten tüm Afrika ve Asya yılanlarına kobra denilmesine rağmen, gerçek kobra yılanı "Naja" cinsi olanlardır. Bugüne kadar bilinen Ortadoğu bölgesinde 2 adet, Asya'nın güneydoğusunda 1 adet ve Afrika'da 5 adet kobra türü vardır.

Kobra Yılanının Beslenmesi ve Üremesi

Kobra yılanları fare, kertenkele, kuş yavruları ve yumurtalar gibi çeşitli besinleri tercih eder. Oldukça ustaca diğer yılan türlerini de avlayabilirler. Özellikle Afrika'da yaşayan kap kobrası, beslenme tercihlerinde yılanları avlar. Bunun dışında nadiren başka besinler tercih eder. Kobra yılanları genellikle geceleri aktif olur. Gündüzleri güneşlenmeyi tercih ederler.

Üreme döneminde dişi kobralar yaklaşık 12-15 arasında yumurtayı güneş görecek güvenli bir yere bırakır. Yumurtalar kuluçka dönemini güneş ışığıyla geçirir. Bazı kobraların 40-60 gün kadar yumurtaların başında nöbet tuttuğu da bilinir. Kobra yavruları yumurtadan ilk çıktığında 25-30 cm uzunluğunda olur.

En Bilinen Kobra Yılanı Türleri

  • Asya Kobrası (Naja naja):

    Bu kobralar gözlüklü kobra ve Hint kobrası olarak da tanınır. Daha çok Filipinler, Hindistan, Tayvan, Güney Çin ve Güneydoğu Asya bölgelerinde yaşarlar. Büyüdüklerinde 1,3-1,6 metre uzunluğunda olurlar. Renkleri bölgesel olarak farklılık gösterebilir. Bazı bölgelerde daha koyu renkte kobralar, bazı yerlerde çizgili, benekli ve açık renkli olabilir. Kemirgenlerle beslenen Asya kobrası, genellikle farelerin bulunduğu yaşam alanlarında görülür. Bu nedenle diğer türlere göre daha fazla ölüme neden olurlar. Bu bölgelerde yaşayan insanlar kobranın tehlikeli zehrine maruz kalırlar. Yılan oynatan kişiler daha çok bu kobra türünü tercih ederler.
  • Kral Kobra (Ophiophagus hannah):

    Bu kobralar genellikle 5,5 metre boyunda, 9 kg ağırlığında olur. Yılan türleri arasında yuva yapan tek tür kral kobradır. Dişiler yaklaşık 46 cm yüksekliğinde, yaprak ve otlarla iki katlı yuva yapar. Bunun alt katına yumurtalarını bırakır. Kuluçka dönemi olduğunda, üst katta bizzat dişi kobra bekçilik yapar. Bu kobra türü de yılan yer. Kobralar halka açık yerlerde fazla yaşamadığından, genellikle insanları ısırmazlar. Ancak herhangi bir ısırma halinde panzehir verilmediğinde, kurban bir saat bile hayatta kalamaz.
  • Mısır Kobrası (Naja haje):

    Bu kobralar kurak tropikal iklimlerde yaşarlar. Boyları 2,6 metre kadar olabilir. Renkleri açık kahverengi ve siyah tonlarındadır. Sırt bölgesinde sarı renk bulunan bu kobraların zehirleri oldukça kuvvetlidir. Isırdığı kurbanını 10 dakika içinde öldürebilir. Bunlar eskiden Mısırlıların kutsal yılanı olarak ünlenmiştir.
  • Tüküren Kobra (Naja nigricollis):

    Bu kobralar Afrika kıtasında kurak yerlerde yaşar. Boyları 2-2,3 metre kadar olabilir. Bu türler düşmanlarını genellikle savunma amacıyla ısırmaz. Düşmanlarına oluklu zehir dişleriyle zehrini fışkırtır. Bunu 2-3 metre uzağa kadar atabilir. Bu yılanların zehir kesecikleri ile zehir dişleri arasındaki açıklık diğer kobralara göre daha fazla olur. Zehrini belirli bir basınçla karşısındakinin gözlerine doğru fışkırtır. Arka arkaya 12-20 defa zehir atabilir. Bu insanların cildine zarar vermese de gözlere geldiğinde su ya da sütle yıkanmalıdır. Aksi halde körlük gibi ciddi etkiler yapar. Fare gibi canlıları öldürmeye yeterli olur. Köpekler ise kısmen körlük yaşayabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Asya nur

09 Mayıs 2024 Perşembe

Şey Nerede görüldü diye yazarmısınız

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tabii Asya nur, "ޞey Nerede görüldü?" sorunuzun yanıtı çok genel olduğu için detay verebilir misiniz? Hangi konu veya nesne ile ilgili bilgi almak istediğinizi belirtirseniz daha iyi yardımcı olabilirim.

2. Cevap
cevap

Kobra

HAH 2015 TEN BERİ LAKABIM Kobra AHAHAH EGO KASMAK BENM İŞİM

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yılanlar Nerede Yaşar?

Yılanlar Nerede Yaşar?

Evde Yılan Görmek

Evde Yılan Görmek

Haber Bülteni

Güncel

Dev Yılanlar Türleri ve Özellikleri

Dev Yılanlar Türleri ve Özellikleri

Güncel

Sıçan Yılanı Türleri ve Özellikleri

Sıçan Yılanı Türleri ve Özellikleri

Yılan Zehri Özellikleri ve Zararları

Yılan Zehri Özellikleri ve Zararları

Zehirsiz Yılanlar Türleri ve Özellikleri

Zehirsiz Yılanlar Türleri ve Özellikleri

Yılanlar Nasıl Ürer?

Yılanlar Nasıl Ürer?

Yılanı Hangi Hayvanlar Yer?

Yılanı Hangi Hayvanlar Yer?

Kaplan Yılanı Türleri ve Özellikleri

Kaplan Yılanı Türleri ve Özellikleri

Yılanlar Kaç Yıl Yaşar?

Yılanlar Kaç Yıl Yaşar?