Yılanlar Kaç Yıl Yaşar?
05 Temmuz 2024

Yılanlar Kaç Yıl Yaşar?


Yılanların yaşam süreleri türlerine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, anakonda adı verilen yılanın 30 yıl yaşadığı bilinmektedir. Zehirli yılanlar genellikle 20 yıl yaşarken, anakonda gibi zehri olmayan bir yılan 30 yıl yaşayabilir. Doğada yumurtadan çıkan bir yılan, tek başına yaşam mücadelesi verecektir. Bir yılan en az 5, en fazla 50 yumurta bırakabilirken, bu yumurtalardan çok azı hayatta kalmayı başarabilir.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, yılanların büyüklüğü yaşamlarının daha uzun olmasını sağlayabiliyor. İnsanların görebilmeleri için tutulan yılanlar, eğer çok iyi bakılırsa, ömürlerinin uzun olacağı bilinmektedir. Washington'da bir hayvanat bahçesinde bulunan anakonda yılanı, resmi kayıtlara göre 30 yıldır bakılmaktadır. Doğal yaşam alanlarında ise diğer avcı canlılara yakalanarak öldürülürler. Yılanlar genellikle insanların olmadığı yerlerde yaşamlarını sürdürürler. İnsanların en korktukları canlıların başında geldiğinden, bir yılan gördüklerinde öldürürler. Bu da yılanların hayatlarının kısalmasına neden olur.

Uzun Ömürlü Yılan Türleri

Kobra yılanları arasında yaşayan türlerin en uzun ömürlüsü, kral kobra adı verilen türdür. Yılanların genellikle yaşam koşulları daha elverişli yerlerde daha uzun ömürlü yaşayabilirler. Yılanlar açlığa dayanıklı canlılardır. Yiyeceği hayvanın mutlaka canlı olması gerekiyor. Sindirim yapmakta çok zorluk yaşayacaklarından, bir yemekten sonra aylarca yemek yemeden durabilirler. Uzun ömürlü olan yılanlar arasında boa ve anakonda yılanları bulunmaktadır. Su yılanlarının 7 yıla kadar yaşadığı bilinmektedir. Ülkemizde de var olan zehirli bir yılan türü engerek yılanı, 15 yıla kadar yaşayabilir.

Yılanların Ortalama Yaşam Süreleri

  • Piton: Piton yılanlarının yaşam süresi 20 ila 30 yıl arasında değişebilir. Ancak, iyi bakım ve uygun yaşam koşulları sağlandığında, bazı pitonların 40 yıl veya daha fazla yaşadığı bilinmektedir. Örneğin, bazı büyük piton türleri, doğal yaşam alanlarında bile 40 ila 50 yıl arasında yaşayabilir.
  • Anakonda: Anakonda yılanlarının yaşam süresi 10 ila 20 yıl arasında değişebilir. Ancak, bazı iyi bakılan ve uygun koşullarda yetiştirilen anakondaların daha uzun süre yaşadığı bilinmektedir. Özellikle esaret altında yaşayan anakondaların, doğal yaşam koşullarından daha uzun süre yaşama potansiyeli vardır.
  • Boa: Boa yılanlarının yaşam süresi 20 ila 30 yıl arasında değişebilir. Ancak, bazı iyi bakılan ve uygun koşullarda yetiştirilen boa yılanlarının daha uzun süre yaşadığı bilinmektedir. Özellikle yetiştirme altında bakılan boa yılanlarının sağlıklı bir şekilde 40 yıl veya daha fazla yaşama potansiyeli vardır.
  • Kobra: Kobra yılanları türüne göre farklılık göstermektedir. Hint Kobra (Naja naja) türü, tipik olarak 15 ila 20 yıl arasında yaşarken, Kral Kobra (Ophiophagus hannah) türü daha uzun bir yaşam süresine sahip olabilir ve 20 ila 25 yıl veya daha fazla yaşayabilir.
  • Boz Yılan: Boz yılanların yaşam süresi 10 ila 15 yıl arasında değişebilir. Ancak, bazı boz yılanlarının daha uzun süre yaşadığı bilinmektedir.
  • Mahmuzlu Yılan: Mahmuzlu yılanların yaşam süresi 20 ila 30 yıl arasında değişebilir.
  • Sikkeli Yılan: Sikkeli yılanların yaşam süresi 10 ila 20 yıl arasında değişebilir.
  • Fil Gövdeli Yılan: Fil gövdeli yılanların yaşam süresi 20 ila 30 yıl arasında değişebilir.
  • Mısır Yılanı: Mısır yılanlarının yaşam süresi 15 ila 20 yıl arasında değişebilir. Ancak, bazı iyi bakılan ve uygun koşullarda yetiştirilen mısır yılanlarının daha uzun süre yaşadığı bilinmektedir. Sağlıklı bir mısır yılanının 20 yıl veya daha uzun süre yaşaması mümkündür.
  • Kraliyet Pitonu: Kraliyet pitonlarının yaşam süresi 20 ila 30 yıl arasında değişebilir.
  • Kırmızı Kuyruklu Boa: Kırmızı kuyruklu boa yılanlarının yaşam süresi 20 ila 30 yıl arasında değişebilir.
  • İçbölge Taipan: İçbölge Taipan yılanlarının yaşam süresi hakkında kesin bir veri bulunmamaktadır, ancak genel olarak tahmin edilen yaşam süresi 10 ila 15 yıl arasındadır.
  • Mavi Krait: Mavi Krait yılanlarının yaşam süresi hakkında kesin bir veri bulunmamaktadır. Ancak genel olarak, yılanların yaşam süresi 10 ila 15 yıl arasında değişebilir.
  • Çengel Burunlu Deniz Yılanı: Çengel burunlu deniz yılanlarının yaşam süresi 10 ila 15 yıl arasında değişebilir.
  • Kıyı Taipan: Kıyı Taipan yılanlarının yaşam süresi 10 ila 15 yıl arasında değişebilir.
  • Kara Mamba: Kara Mamba yılanlarının yaşam süresi 10 ila 15 yıl arasında değişebilir.
  • Russell Engereği: Russell engereğinin doğal yaşam süresi 10 ila 15 yıl arasında değişebilir.
  • Kaplan Yılanı: Kaplan yılanının yaşam süresi tam olarak bilinmemektedir, ancak 20 yıldan fazla olduğu düşünülmektedir.
  • Filipin Kobrası: Filipin Kobrasının doğal yaşam süresi tam olarak bilinmemektedir, ancak 10 yıldan fazla olduğu düşünülmektedir.
  • Çöl Engereği: Çöl Engereğinin doğal yaşam süresi tam olarak bilinmemektedir, ancak 10 yıldan fazla olduğu düşünülmektedir.
  • Mojave Çıngıraklı Yılanı: Mojave Çıngıraklı Yılanının doğal yaşam süresi tam olarak bilinmemektedir, ancak 10 yıldan fazla olduğu düşünülmektedir.
  • Kara Dudaklı Kobra: Kara Dudaklı Kobra Yılanının doğal yaşam süresi tam olarak bilinmemektedir, ancak 10 yıldan fazla olduğu düşünülmektedir.
  • Hint Kobrası: Hint Kobrasının doğal yaşam süresi tam olarak bilinmemektedir, ancak 20 yıldan fazla olduğu düşünülmektedir.
  • Papuan Kara Yılanı: Papuan Kara Yılanının doğal yaşam süresi tam olarak bilinmemektedir, ancak 10 yıldan fazla olduğu düşünülmektedir.

Yılanların yaşam süresi, türlerine, yaşam koşullarına ve çevresel faktörlere bağlı olarak büyük ölçüde değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, yılanların yaşam süreleri hakkında kesin bir genelleme yapmak zor olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Uçan Yılan Var mıdır?

Uçan Yılan Var mıdır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Renkli Yılanlar Türleri ve Özellikleri

Renkli Yılanlar Türleri ve Özellikleri

Dünyanın En Büyük Kobra Yılanı Hangisidir?

Dünyanın En Büyük Kobra Yılanı Hangisidir?

Engerek Yılanı Türleri ve Özellikleri

Engerek Yılanı Türleri ve Özellikleri

Şahmaran Yılanı Türleri ve Özellikleri

Şahmaran Yılanı Türleri ve Özellikleri

Yılanı Hangi Hayvanlar Yer?

Yılanı Hangi Hayvanlar Yer?

Evde Yılan Görmek

Evde Yılan Görmek

Dünyanın En Uzun Yılanı

Dünyanın En Uzun Yılanı

Örümcek Kuyruklu Boynuzlu Yılanın Özellikleri

Örümcek Kuyruklu Boynuzlu Yılanın Özellikleri

Yılan Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yılan Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dikenli Engerek Yılanı Türleri ve Özellikleri

Dikenli Engerek Yılanı Türleri ve Özellikleri

Yılan Yavrusu Türleri ve Özellikleri

Yılan Yavrusu Türleri ve Özellikleri

Boynuzlu Yılan Türleri ve Özellikleri

Boynuzlu Yılan Türleri ve Özellikleri

Yılan Ne Yer Neyle Beslenir?

Yılan Ne Yer Neyle Beslenir?

Kobra Yılanı Türleri ve Özellikleri

Kobra Yılanı Türleri ve Özellikleri

Mavi Mercan Yılanı Türleri ve Özellikleri

Mavi Mercan Yılanı Türleri ve Özellikleri

En Vahşi Yılanlar Türleri ve Özellikleri

En Vahşi Yılanlar Türleri ve Özellikleri

Yılanlar Nasıl Ürer?

Yılanlar Nasıl Ürer?